V petek, 7. februarja, sta nas obiskala predstavnika turškega nacionalnega letalskega prevoznika Turkish Airlines, in sicer direktor slovenske podružnice Nesih Gumus s sodelavko Brigito Pungarčič ter vodja sektorja za turizem pri Javni agenciji RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) Karmen Novarlič. Turkish Airlines je zelo uspešna letalska družba, ki je v letu 2012 prepeljala kar 39 milijonov potnikov. Njihova slovenska podružnica, s sedežem na Brniku šteje 9 zaposlenih.

S predsednikom uprave Gašparjem Mišičem, vodjo PC Potniški terminal in sodelavci iz Službe trženja so se pogovarjali predvsem o bodočem koriščenju potniškega terminala še posebno v luči pridobitve statusa ”domače luke”, kar se bo morda zgodilo že v letu 2015.  Govora pa je bilo tudi o možnostih sodelovanja na drugih področjih.

Z gosti smo nadaljevali in konkretizirali tudi že začete teme z veleposlanico Turčije, ki nas je obiskala le dva dni pred njimi. Trenutno potekajo na primer pogovori s turškim proizvajalec bele tehnike, za katerega bi lahko Luka Koper postala vstopno pristanišče za izvoz njihovih izdelkov v evropske države. Turčija je eno izmed najpomembnejših tržišč koprskega pristanišča, tako obstoječe kot potencialno tržišče. Nudi nam namreč blagovne skupine za večino naših terminalov.

 
Z leve: Dragan Zlatanović (Luka Koper), Bojan Babič (Luka Koper), Karmen Novarlič (Spirit), Gašpar Gašpar Mišič (Luka Koper), Nesih Gumus (Turkish Airlines), Brigita Pungarčič (Turkish Airlines), Mitja Dujc (Luka Koper)