Na potniškem terminalu Luke Koper bo v soboto, 31. maja pristala največja ladja za turistična križarjanja letošnje sezone. Luksuzna ladja Seven Seas Voyage (Potovanje sedmih morij) je svoje enotedensko križarjenje pričela v grškem Pireju. V Koper bo priplula iz Dubrovnika ter še isti dan krenila naprej proti Benetkam. Sicer pa ladja Seven Seas Voyager križari širom po svetu in nudi gostom personalizirane storitve 24 ur na dan. Posebnost ladje so nestandardne velikosti kabin, ki merijo od 35 do 130 m2. Vsaka kabina ima lastni balkon.

Ladja je bila zgrajena leta 2003. V dolžino meri 206 metrov, na krov pa lahko sprejme 700 potnikov in 450 članov posadke. Potnikom je na ladji namenjeno devet nadstropij. Lastnik ladje je ameriška družba Regent Seven Seas Cruises. Ta ladjar ima poleg te v lasti še tri ladje za križarjenje. Ena od teh, ladja Seven Seas Navigator, bo prav tako priplula v Koper in sicer 27. julija.

Seven Seas Voyage je že tretja luksuzna ladja za križarjenje, prihaja Koper v letošnjem letu. Prvo, Seabourn Pride smo privezali 13. aprila letos. Merila je 135 m, na enodnevni obisk pa je pripeljala 191 petičnih gostov, ki so si ogledali Postojno, Piran, Lipico in Koper. Lastnik ladje je družba Seabourn Cruise Lines, ki jo je ustanovil eden izmed najbolj znanih in najprestižnejših ponudnikov križarjenj Carnival Cruise Lines. 

Druga luksuzna ladja, Azamara Journey, nas je v mesecu maju obiskala že dvakrat. Lastnik te ladje je drugi največji svetovni ladjar Royal Caribbean International, ki slovi po ponudbi  nadstandardnih luksuznih križarjenj. Ladja, ki meri v dolžino 180 m, je ob vsakem postanku na koprskem potniškem terminalu k nam pripeljala 681 potnikov. Azamara Journey bo Koper spet obiskala v oktobru ter še nekajkrat v naslednjem letu.

 

Skupna značilnost teh najbolj prestižnih ladij za križarjenje je posebna ponudba najvišjega cenovnega razreda, namenjena le bogatejšim gostom. Zaradi luksuzne ponudbe te ladje sprejemajo manjše število potnikov kot običajne križarke enakih velikosti.

Ob njenem prvem obisku v Kopru bodo ladjo Seven Seas Voyage obiskali predstavniki Luke Koper, ki bodo kapetanu ladje predali spominsko plaketo.