Mesec oktober je bil po številu prihodov potniških ladij najbogatejši mesec v letošnji sezoni. 13 ladij za križarjenje je v Koper pripeljalo preko 12 tisoč turistov. V novembru pričakujemo še pet ladij, v decembru dve, sezono pa zaključujemo 12. decembra z ladjo Viking Sea. Medtem ko smo v lanskem letu privezali 49 ladij z 58 tisoč potniki, ocenjujemo, da se bo številka v letošnji sezoni povzpela na 69 ladij s preko 78.000 potniki. Pomembna razlika med letošnjo in lansko sezono je tudi v tem, da prihaja v Koper vse več premium in luxury ladjarjev, sezona prihodov pa se je podaljšala kar za dva meseca.

Iz do sedaj prispelih najav ladjarjev je moč oceniti, da bo sezona v letu 2017 podobna letošnji. Najavljenih imamo 60 prihodov potniških ladij, na katerih pričakujemo 75.000 potnikov. Prva na seznamu prihodov je ladja Viking Sea, ki jo bomo v Luki Koper privezali 18. marca, sezono pa bo 23. novembra zaključila ladja Marina. Ker večina ladij v Koper prihaja oz. odhaja v Benetke, kjer je v veljavi omejitev velikosti ladij, nobena od najavljenih ladij ni večja od 96.000 BT. Največjo pričakujemo 11. novembra, in sicer MSC Musica s kapaciteto 2.550 potnikov, za katere skrbi skoraj tisoč članov posadke. V naslednji sezoni se v Koper ponovno vračata ladjarja Holland America in Azamara z ladjama Westerdam in Azamara Quest. Poleg ladje Westerdam bomo v Kopru prvič videli ladje Silver Muse, Sea Princess, Viking Sky in Viking Star. Polovico najavljenih prihodov je predvidenih za vikend, ladje pa bodo v Kopru privezane za povprečno desetino več časa.    

Seznam prihoda ladij v letu 2017 je objavljen na spletni strani Luke Koper – https://luka-kp.si/slo/terminali-191/single/potniski-terminal-255