V nedeljo, 28. oktobra, je potekalo svečano odkritje Slavoloka samostojnosti, spomenika, ki je postavljen na cestnem rondoju pred vhodom v Luko Koper. Spomenik obeležuje zaključni dogodek procesa osamosvajanja Slovenije – odhod zadnjih enot agresorske Jugoslovanske armade z našega ozemlja 26. oktobra leta 1991. Takrat so se še zadnji vojaki poražene vojske v Luki Koper vkrcali na trajekt in s tem je bila dosežena popolna suverenost Republike Slovenije na vsem njenem ozemlju.

Pobudo za postavitev spominskega obeležja, posvečenega temu dogodku je podalo Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko, Luka Koper pa je to pobudo finančno podprla. Spomenik je delo akademskega kiparja Janeza Lenassija in s svojo simboliko govori o novih obzorjih, ki so se z osamosvojitvijo odstrla Sloveniji.

Prireditve so se udeležili mnogi veterani vojne za Slovenijo in koprski občani. Med številnimi uglednimi gosti pa sta bila prisotna tudi Lojze Peterle, ki je v času osamosvojitve vodil slovensko vlado in zunanji minister Dr. Dimitrij Rupel. Slavnostni govornik je bil generalni direktor policije Jože Romšek. 

Predsednik uprave družbe Luka Koper, d.d. Robert Časar je  v svojem uvodnem nagovoru opozoril na pomembno vlogo našega pristanišča v času osamosvajanja in na nesebično prizadevnost zaposlenih v Luki v tistem obdobju. Priznanje Luki Koper za sodelovanje v času osamosvajanja  so izrekli tudi vsi drugi slavnostni govorniki, gospod Peterle pa je Luki še zaželel, da čim prej dobi drugi tir do Divače.