Slovenska bakla bo v skupno treh mesecih popotovanja obiskala vseh 212 slovenskih občin, med drugim tudi vse obalne, ki jih bo povezala po morju. V jutranjih urah je svojo pot začela v Piranu, nadaljevala v Izoli, kjer sta bila med drugim nosilca jadralski dvojec Tina Mrak in Jakob Božič. Slovensko baklo je s kajtom v Žusterno pripeljal olimpijec Toni Vodišek in se pridružil skupini olimpijcev-tekačev, s katerimi je bakla ob spremstvu Pihalnega orkestra Koper in mažoretk varno prispela na osrednje prizorišče v Centru športov na mivki.

»Olimpijski duh in znani rek nas učita, da je pomembno sodelovati in ne zmagati. Pri vrhunskemu športu je sicer malce drugače, saj je pomembno tudi zmagati, vendar mora biti zmaga v športnem duhu, s spoštovanjem vseh, ki v določenem športu tekmujejo z vami oz. proti vam,« so bile uvodne besede gostitelja dogodka, župana Mestne občine Koper Aleša Bržana, ki verjame, da je slovenska olimpijska bakla dobra popotnica za dosego najvišjih mest na najpomembnejšem mednarodnem tekmovanju.

»Kot otrok sem imel več želja, podobno kot marsikateri otrok v tistih in današnjih časih. Ena teh je bila uvrstitev na olimpijske igre. V resnici pa le peščici uspe priti do vrha sveta – na olimpijske igre. Čestitke vsem športnikom za izjemne dosežke, za nas ste zmagovalci že danes,« je v imenu Luke Koper zbrane pozdravil član uprave – delavski direktor Vojko Rotar. Luka Koper je eden glavnih podpornikov Olimpijskega komiteja Slovenije, obenem pa je tudi podpornik individualnih športnikov, klubov in društev, saj se zaveda pomena športa in aktivnega preživljanja prostega časa v vseh obdobjih življenja.

»Slovenska bakla, ki jo danes gostite na Obali, bo prepotovala 7500 kilometrov, pri tem bo sodelovalo približno 10.000 ljudi, prebivalk in prebivalcev 212 slovenskih občin. Do zdaj se je na OI uvrstilo 65 športnic in športnikov, verjamemo, da bo pred odhodom v Pariz ta številka še višja,« je baklo na prvi krog okrog igrišč za odbojko na mivki pospremil podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Miran Kos.

Športniki so skupaj z mladimi predstavniki različnih športnih klubov najprej odtekli nekaj krogov na osrednjem prizorišču, nato pa se odpravili proti Ukmarjevem trgu, kjer so slovenski plamen ponosa pospremili na pot proti Ankaranu.

Še pred tem je imela bakla svoj kratek postanek v Luki Koper, kjer so jo s ponosom v zrak dvignili tudi naši zaposleni.