Ob robu zasedanja ministrov za transport držav članic EU sta na gradu Brdo pri Kranju državni sekretar romunskega ministrstva za transport Barna Tanczos in predsednik uprave družbe Luka Koper, d.d. Robert Časar podpisala sporazum o sodelovanju med koprskim pristaniščem in največjim romunskim črnomorskim pristaniščem Costantza.

V Luki Koper pričakujemo od podpisa mnoge pozitivne učinke, zlasti pa nove poslovne možnosti za delovanje suhozemnega terminala, ki ga namerava Luka Koper ustanoviti blizu romunskega mesta Arad ob romunsko-madžarski meji. Sporazum odpira možnosti za sodelovanje tudi na področju »morskih avtocest«, ki ga podpira EU in predvideva preusmeritev prometa s cest na morje. 

Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar je po podpisu sporazuma dejal: »To je še en pomemben korak na poti uresničevanja naše poslovne strategije, ki je postati vodilni pristaniški in logistični sistem na območju srednje in vzhodne Evrope. Prepričan sem, da bo to sodelovanje dalo mnoge sinergične učinke, ki bodo prinesli priložnosti za nove poslovne prodore obeh pristanišč.«