Velik prekomorski potencial na Bavarskem nas je spodbudil, da smo v okviru projekta EMPIRIC – Programa Srednja Evropa naročili študijo »Vpliv nove železniške povezave pristanišča Luka Koper – Bavarska«.

V študiji železniške povezave z Bavarsko je v ospredju tržna analiza, temeljito pa smo preučili tudi okoljske prednosti južne transportne pred severno evropsko. Analizirali smo tudi stanje obstoječe železniške infrastrukture in možnih ovir ter omejitev pri vzpostavitvi nove železniške povezave med Koprom in Bavarsko.

Študija je pokazala, da je bavarski trg vsekakor dovolj velik in bi ga bilo lahko delno oskrbovati tudi iz Kopra. Pogoj je redna železniška povezava, kje pa je potrebno zagotoviti:

  • redni servis s povezavo 5-7 vlakov na teden,
  • odpravo infrastrukturnih ovir in izboljšanje zmogljivosti (predvsem v Sloveniji: drugi tir do Divače, nadgradnja postaje Jesenice in v Avstriji: manjše izboljšave),
  • visok nivo kakovosti storitev, ki je primerljiv s severnimi evropskimi pristanišči (konkurenčna cena, tranzitni čas, zanesljivost servisa),
  • možnost »on – line« rezervacije storitve.