Družba Tehnološki okoljski in logistični center (TOC), katere večinski lastnik je Luka Koper d.d., bo za projekt CAPS oziroma predelavo odpadkov papirniške industrije v visoko učinkovito absorpcijsko sredstvo za čiščenje vodnih površin, prejela evropska sredstva v višini 1,5 milijonov EUR. 
 
Tehnološko okoljski in logistični center TOC d.o.o., ki v skupini Luka Koper deluje kot razvojni inštitut, je razvil inovativni postopek konverzije papirniškega mulja v visoko učinkovito absorpcijsko sredstvo za sanacijo vodnih površin (CAPS). Absorbent služi za  odstranjevanje hidrofobnih snovi, kot so mineralna in druga olja, kemikalije in prah, ki se lahko znajdejo na vodni površini. To je uspelo s predelavo papirniškega mulja, ki se trenutno v Sloveniji kot odpadek odlaga ali sežiga, v izredno učinkovit vpojni absorbent za sanacijo vodnih površin. Takšen pristop je med drugim tudi v skladu z novo Evropsko pomorsko politiko, katere glavna značilnost je interdisciplinarni pristop do pomorskih zadev.   Projekt je v letu 2008 že prejel nagrado za ekološki postopek leta, ki sta jo na Okoljski konferenci na Brdu pri Kranju podelila časnik Finance in slovenski Eko sklad. Projekt je bil tudi izbran na evropskem razpisu CIP Eco-Innovation 2008, na podlagi katerega je Evropska agencija za konkurenčnost in inovacije (EACI) podjetju TOC d.o.o. odobrila sofinanciranje projekta v vrednosti 1,5 mio EUR.

TOC bo z uporabo teh sredstev skupaj s finskim partnerjem v Sloveniji in na Finskem zgradil proizvodne kapacitete za proizvodnjo 20.000 ton absorpcijskega sredstva. Absorbent poimenovan HAWSC je tudi do 7 krat bolj učinkovit od naravnih in sintetičnih proizvodov, ki so trenutno na razpolago na tržišču.