Na enem najpomembnejših logističnih sejmov na svetu Transport in logistika 2009, ki prav te dni poteka v Münchnu, so se tri severnojadranska pristanišča, Trst, Reka in Koper predstavila kot skupna alternativa severnoevropskim pristaniščem. V nabito polni dvorani münchenskega sejmišča, so predsednika pristaniških uprav Trsta in Reke, Claudio Boniciolli in Bojan Hlača ter predsednik uprave Luke Koper Robert Časar govorili o velikem, še neizkoriščenem potencialu jadranske poti, ki postaja danes, ob vsesplošnem zmanjševanju stroškov vse bolj privlačna.

To je verjetno tudi razlog nepričakovano velikega števila udeležencev na predstavitvi treh pristanišč. Vsi trije govorci so namreč poudarili, da je potrebno tovor najprej pripeljati skozi Otrantska vrata, potem pa bo že zdrava konkurenca med pristanišči poskrbela za porazdelitev tega tovora. Danes, ko svetovna recesija zahteva od vseh udeležencev v logistični verigi zmanjševanje stroškov, se vse več tujih partnerjev zanima za možnost preusmeritve blagovnih tokov na Jadransko morje. Ladijska linija iz Daljnega vzhoda je namreč do Kopra za šest dni krajša od plovbe do severnoevropskih pristanišč. Za Severni Jadran pa so zanimive tudi linije iz Bližnjega in Srednjega vzhoda ter Severne Afrike.

Poleg ugodne geografske lege so Trst, Reka in Koper zanimivi tudi zaradi načrtovanih infrastrukturnih investicij. Vsi trije predsedniki so se strinjali, da se je potrebno pripraviti na obdobje po krizi in vsa tri pristanišča načrtujejo precejšnje povečanje svojih kapacitet.

Luka Koper se že tradicionalno udeležuje sejma transporta in logistike v Münchnu. Sejem poteka vsako drugo leto in sodi med najpomembnejše promocijske prireditve in predstavitve panoge. Tu se namreč srečajo vsi v evropskem in svetovnem merilu ključni ponudniki transportnih in logističnih storitev.  V letošnjem letu se ga je udeležilo kar 1760 razstavljavcev iz 55 držav. Luka Koper se je predstavila skupaj z družbama Adria Terminali in Adria Transport. Na stojnici se je v štirih dneh sejma zvrstilo veliko obiskovalcev. Dober obisk pričakujemo tudi danes popoldne, ko bo na stojnici potekalo poslovno srečanje s partnerji.