V ponedeljek je Luko Koper obiskal Janez Premože, novoimenovani veleposlanik Republike Slovenije v Indiji. Visokega gosta je sprejel predsednik uprave Gregor Veselko, osrednja tema pogovorov pa je bilo pospeševanje gospodarskih aktivnosti Luke Koper z Indijo.
 
Sogovornika sta se strinjala, da postaja Indija vse pomembnejše tržišče za Evropo, Premože pa je ob tem poudaril, da si Evropska unija že vrsto let prizadeva za vzpostavitev prostotrgovinskega sporazuma z Indijo, znotraj katerega bi lahko Slovenija sklenila dodaten bilateralen trgovinski sporazum. Indijsko gospodarstvo bo namreč vse bolj intenzivno iskalo najhitrejše in najcenejše poti do trgov Srednje in Vzhodne Evrope. Tudi koprsko pristanišče si sicer prizadeva za povečanje pretovora s to južno-azijsko državo, pri promociji tovrstne transportne poti pa lahko odslej računa tudi na podporo uradne slovenske diplomacije. 
 
Priložnost za krepitev vloge koprskega pristanišča pri blagovnih tokovih z Indijo bo že konec letošnjega septembra, ko se bo v Ljubljani sestala mešana gospodarska komisija Indije in Slovenije.