Predsednik uprave Luke Koper, d.d. Robert Časar in njegov namestnik mag. Aldo Babič sta na poslovnem obisku v Iranu sklenila pomembne dogovore v smeri povečevanja trgovanja z območjem osrednje Azije in Kaspijskega morja. Gre za konkretizacijo pogovorov, ki so se začeli jeseni letos ob obisku iranske delegacije v koprskem pristanišču. 

Vodstvo Luke Koper je z generalnim direktorjem urada za ekonomske cone iranskega direktorata za pomorstvo Alijem Mahmoodizom podpisalo pismo o sodelovanju, ki predvideva skupen nastop in promocijo na obeh trgih, izmenjavo informacij in vzpostavitev neposredne ladijske linije med koprskim pristaniščem in iranskimi pristanišči. Na pogovorih je bil prisoten tudi največji ladjar v Iranu in eden večjih v tem delu Azije IRISL, ki se za prevoze kontejnerjev zdaj poslužuje severno evropskih luk. Interes za sodelovanje je bil z iranske strani velik, saj so severno evropske luke prezasedene, poleg tega bi po Jadranski poti prihranili 6 dni plovbe. Pa tudi kopenska pot iz koprskega pristanišča do trgov srednje Evrope je krajša.

V nadaljevanju sta se predstavnika Luke Koper srečala tudi s predsednikom iranskega pristanišča Bandar Abbas Rezo Askrizem. Z njim je predsednik uprave Robert Časar podpisal pismo o nameri za sodelovanje med obema pristaniščema, ki bo, po pričakovanjih obeh strani, dobilo bolj jasno vsebino že na naslednjem srečanju, predvidoma v začetku prihodnjega leta v Kopru.