Advantage Austria Ljubljana, uradno predstavništvo avstrijskega gospodarstva v Ljubljani, že vrsto let organizira poslovna srečanja v Kopru, saj je Luka Koper že od leta 2010 najpomembnejše avstrijsko pristanišče. Tokrat so dogodek zastavili širše in ob 300. letnici tržaškega pristanišča organizirali dvodnevno gospodarsko misijo v Trst, Koper in Reko. 

Na današnjem poslovnem srečanju v Škocjanskem zatoku je sodelovalo 26 avstrijskih podjetij s področja logistike, transporta, informacijskih rešitev in gradbeništva, ki jih tako ali drugače zanima širitev poslovanja ali pa so že vpeti v logistiko severnega Jadrana. Po podatkih, ki jih vsako leto objavi avstrijski specializirani časopis s področja logistike Verkehr, avstrijsko gospodarstvo že osmo leto zapored največ prekomorskega prometa opravi preko koprskega pristanišča.

S 7,1 milijoni ton najrazličnejšega blaga je tržni delež Luke Koper na avstrijskem trgu ocenjen na 33%. Ključen dejavnik za dobro sodelovanje so dobre železniške povezave. Z avstrijskimi logističnimi centri imamo že vrsto let vzpostavljene dnevne železniške servise, tako kontejnerske kot za ostale tovore, npr. premog, železovo rudo, fosfate in goriva. Desetkrat tedensko imamo tako vzpostavljeno kontejnersko povezavo z logističnim centrom v Gradcu, večkrat na teden je možno kontejner prepeljati do Beljaka in Ennsa, od tu naprej pa do ostalih avstrijskih industrijskih središč. Razmerje med cesto in železnico za avstrijski trg je posledično izrazito v korist železnice in znaša 75 %. Blago za in iz Avstrije pretovarjamo na vseh naših terminalih, glede na blagovne skupine pa prednjačijo les, papir, premog, železova ruda in raznovrstno blago, ki potuje v kontejnerjih – teh je bilo v lanskem letu za 225.000 TEU. Število kontejnerjev se je v letih 2009 – 2018 skoraj pošesterilo.

Kot navajajo v Advantage Austria, so jadranska pristanišča v Trstu, Kopru in Reki ključni trgovinski partnerji za avstrijsko gospodarstvo, prihodnje napovedi glede svilene poti, e-trgovine in spletne maloprodaje ter stalnega trenda globalne proizvodnje, prodaje in oskrbovalnih verig pa so le nekateri od trendov, ki opozarjajo, da bo ravnanje z blagom in s tem povezano povpraševanje po inovativnih proizvodih in storitvah, ki povečujejo učinkovitost, postalo vse pomembnejše.