Na povabilo predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča in župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča je Luko Koper danes, 15. 11. 2013, obiskal predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, ki je na neformalnem obisku v Sloveniji. Namen obiska je bil preučitev možnosti izkoriščanja koprskega pristanišča za gospodarstvo Bosne in Hercegovine. Preko Luke Koper danes že potuje nekaj blaga za to državo oziroma v obratni smeri, predvsem les in lesni izdelki, kava in drugo blago, vendar obstaja še veliko neizkoriščenih priložnosti. Predsednik Dodik je ob tem poudaril, da z vstopom Hrvaške v Evropsko Unijo, se je tudi Bosna približala Evropi, kar ponuja veliko novih priložnosti, predvsem na področju naftnih derivatov in razsutih tovorov. Izpostavil je zanimiv podatek, da v Republiki Srbski deluje 80% vseh slovenskih podjetij, ki so prisotna v Bosni in Hercegovini in ob tem dodal, da so finančno in politično stabilna republika.

Z namenom gospodarskega in znanstvenega povezovanja ter krepitve vezi med Slovenijo in Republiko Srbsko, so se srečanja udeležili tudi Boris Popovič, župan mestne občine Koper, Tomaž Može, direktor Primorske gospodarske zbornice, Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem ter Nevijo Pucer, predsednik uprave Vinakoper. Može vidi priložnost za sodelovanje med podjetji Republike Srbske in podjetji Obalno-kraške regije predvsem preko projektov čezmejnega sodelovanja, ki jih financira Evropska unija. Rektor Marušič je povedal, da na Univerzi na Primorskem že študira nekaj študentov iz Republike Srbske, da pa bi si želel sodelovanja tudi na drugih raziskovalnih področjih. Na to temo je župan Popovič podal pobudo, da bi Luka Koper in Mestna občina Koper sofinancirala študij na koprski univerzi izbranim najboljšim študentom iz Republike Srbske. Pucer pa se je zahvalil Luki Koper, ki Vinakoper, tako kot v primeru današnje priložnosti pomaga pri prodiranju na tuje trge, saj je od predsednika Dodika dobil zagotovilo, da bo koprskemu kletarju pomagal odpreti bosanska vrata, kjer so imeli v zadnji letih nekaj smole s posredniki.

»Luka Koper je generator razvoja ne le lokalno, ampak tudi širše. Dokaz je današnji obisk, dokaz je projekt ustanavljanja Slovenskega inštituta tehnologij, ki bi, prav tako v sodelovanju z občino, univerzo in uglednimi slovenskimi podjetji, zaživel na območju pristanišča. Projektu daje težo udeležba uspešnih slovenskih podjetij, kot je Seaway, ki je s svojimi jadrnicami zaslovel v mednarodnem merilu in je izkazal velik interes za selitev proizvodnje v Koper«, je ob robu obiska predsednika Dodika dodal Gašpar Mišič.


Predsednik Republike Srbske in Gašpar Gašpar Mišič

 


Z leve: Boris Popovič, Gašpar Gašpar Mišič, Milorad Dodik, Tomaž Može, Dragan Marušič, Marko Vidnjevič, Alen Kramberger in Nevijo Pucer