Minuli konec tedna je Luka Koper organizirala že tradicionalno, tokrat dvodnevno, prireditev Pristaniški dan – dan odprtih vrat koprskega pristanišča. Kljub nagajivemu vremenu, si je pristanišče ogledalo kar 3.200 obiskovalcev. Za ogled so lahko izbirali med avtobusom, ladjo in kolesom.
Letošnjo izvedbo smo iz septembra premaknili na maj. Dogodek smo pripravili s Turistično organizacijo Koper v sklopu prireditve Koper na dlani – predstavitev krajevnih skupnosti Mestne občine Koper. Za ta korak smo se odločili zato, ker Luka Koper že po svoji velikosti in umeščenosti v mestu deluje kot njegova krajevna skupnost. Poleg tega je maj mesec, ko Luka Koper praznuje svoj rojstni dan.
Prizorišče dogodka je bilo na Ukmarjevem trgu, kjer smo med drugim poskrbeli tudi za naše najmlajše obiskovalce s posebnimi animacijami na temo pristanišča.
Veliko obiskovalcev je tudi opravilo test stresa in meritve bolečin v križu, za kar so poskrbeli sodelavci s področja varovanja zdravja zaposlenih in ekologije v sodelovanju z Univerzo na Primorskem. Prikazali so tudi kar nekaj zanimivih utrinkov »življenja« znotraj pristanišča, npr. kako celulozni premaz preprečuje uhajanje prahu iz terminala razsutih tovorov, kakšni so dosežki pri okoljski in energetski prilagoditvi razsvetljave v pristanišču in še marsikaj.
Na Ukmarjevem trgu so svoje delo predstavili tudi cariniki koprske Carinske uprave ter luški gasilci, ki so na ogled postavili prenovljeno gasilsko vozilo.


Foto: Vojko Rotar

Tako v soboto kot v nedeljo je bilo zelo živahno, pestro, prijetno in zabavno. Lepo se zahvaljujemo vsem, ki ste v tem pristaniškem vikendu bili z nami in doživeli utrip pristanišča.

Vidimo se spet prihodnje leto.

Obsežnejšo foto galerijo si lahko ogledate na spletni strani www.zivetispritaniscem.si.