Predsednik uprave Luke Koper, d.d. Robert Časar in njegov namestnik Aldo Babič sta v četrtek, 1. novembra 2007, sprejela visoke predstavnike južno korejske družbe POSCO, na čelu s predsednikom družbe Yoonom Sukmanom. Družba POSCO je tretji največji proizvajalec železarskih proizvodov na svetu. Podjetje, ki so ga ustanovili leta 1968 v južno korejskem mestu Pohang, izdela letno okoli 30 milijonov ton železarskih proizvodov, v Indiji pa gradijo novo tovarno z zmogljivostjo 10 milijonov ton.

Gre za izredno pomemben obisk, saj sta slovenska in južno korejska družba, skupaj s podjetjema Daewoo Logistics in Daewoo International, solastnici podjetja POS-ESDC (POSCO European Steel Distribution Center) s sedežem v Kopru. Podjetje, ki so ga ustanovili maja letos, razvija v Kopru in Sežani distribucijski center za železarske proizvode, ki so namenjeni v srednjo in vzhodno Evropo. Podjetje je na območju koprskega pristanišča najelo skladišče št. 53, novozgrajeno večnamensko skladišče s površino 10.800 m2, ki je primerno predvsem za shranjevanje metalurških izdelkov. Za Luko Koper, d.d. je to pomemben posel, saj naj bi samo letos pretovorili okoli 100.000 ton teh proizvodov, prihodnje leto že 250.000 ton, cilj pa je pol milijona ton.

Širitev Evropske unije je spodbudila nekatere južno korejske družbe k ustanavljanju avtomobilskih tovarn v državah srednje in vzhodne Evrope. Te pa za proizvodnjo avtomobilov uporabljajo enake materiale (npr. pločevino v kolutih), kot matične tovarne v Koreji. To je tudi razlog, da sta družbi Daewoo Logistics (logistični operater) in Daewoo International (trgovec z železovimi proizvodi) pristopili k ustanovitvi podjetja POS-ESDC, ki bo preko Luke Koper oskrbovalo južnokorejske tovarne v srednji in vzhodni Evropi. V prihodnje tudi z materialom za izdelovanje LCD televizorjev.