Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić, je minuli teden iz rok člana uprave skupine Voestalpine za področje železovih proizvodov Wolfganga Mitterdorferja prejel priznanje Luki Koper za najboljši člen v oskrbovalni verigi materialov. Naši konkurenti pri izboru so bili nizozemsko pristanišče Rotterdam in romunska luka v Costanzi, ki ju ta velik avstrijski jeklar prav tako uporablja za oskrbo svojih tovarn s surovinami. Ob tej priložnosti je predsednik Matić povedal: »Luka Koper in Voestalpine imata za seboj dolgo zgodovino sodelovanja. Skupaj s pretovorom in tehnološko modernizacijo pretovora je raslo tudi naše partnerstvo, medsebojno spoštovanje in zaupanje.« 

Z Voestalpine sodelujemo že tri desetletja. V začetku le kot njihovo oskrbovalno pristanišče za surovine in energente, zadnja leta pa preko koprskega pristanišča potuje na prekomorske trge vse več njihovih proizvodov, od tirnic, pločevine, cevi, palic in drugih specialnih jeklenih izdelkov. Ne nazadnje pa je bila Voestalpine tudi naš dobavitelj treh obalnih dvigal in kombiniranega deponijskega stroja. Sicer pa sodelovanje s Voestalpine nadgrajujemo tudi skozi tehnologijo pretovora. Skupaj smo razvili vrsto inovacij, izmenjujemo si izkušnje. Ena od skupnih rešitev je bila prilagojen način polnjenja kontejnerjev z različnimi jeklenimi proizvodi. Veliko inovativnih tehnologij smo vpeljali tudi na področju varovanja okolja. 

Voestalpine sodi med vodilne proizvajalce jeklenih proizvodov v svetu. Je avstrijsko podjetje s sedežem v Linzu. V skupini Voestalpine deluje 500 podjetij, lociranih v 50 državah po vsem svetu. Letno ustvari preko 11 milijard prihodkov, zaposluje pa okrog 48.000 ljudi. Z njenimi proizvodi se oskrbujejo tovarne avtomobilov, proizvajalci opreme za široke potrošnje ter naftna, plinska, gradbena in letalska industrija.