V nedeljo, 29.  maja, smo ob prenovljeno potniško obalo privezali največjo potniško ladjo doslej, ladjo Voyager of the Seas, na kateri je v Koper priplulo  več kot tri tisoč potnikov in približno 1500 članov posadke. Voyager of the Seas je tudi prva ladja, ki je pristala na posodobljenem in na novo poglobljenem potniškem terminalu.  S prenovo je izvajalec del Primorje pričel februarja letos, in sicer vzdolž 420 metrov najstarejše obale koprskega tovornega pristanišča.  Zajemala je pilotiranje in postavitev vodnega zidu ob obali, vgradnjo štirih novih bitev z večjo nosilnostjo, zamenjavo treh odbojnikov, vgradnjo geotehničnih sider ter poglabljanje morskega dna na 10 metrov v globino oziroma v predelu Marine do  8,5 metra v globino. Skupna pogodbena vrednost del je znašala 1,59 milijona evrov.

Ladja Voyager of the Seas  je v lasti ameriškega ladjarja Royal Carribean Cruise Line. Njegova flota šteje 40 ladij za križarjenje, kar ga uvršča na drugo mesto v svetovnem merilu. Ladjo so zgradili leta 1999. V dolžino meri 311 metrov, v višino pa 63 metrov. Ima 15 palub za potnike, 1557 kabin in lahko sprejme do 3835 potnikov. Ladja gostom nudi obilo zabave. Poleg bazenov ima še drsališče, kotalkališče, igrišči za golf in košarko, plezalno steno, fitness center, casino ter številne restavracije in bare. Turisti na ladjo vstopajo v  Benetkah, postanke pa ima še v Kopru, Ravenni, Bariju in Dubrovniku.  Ladjo Voyager of the Seas bomo v Kopru letos privezali še 19 krat. 

Mestna občina Koper se je za prihod največje ladje doslej še posebej pripravila.  Poleg tradicionalne ponudbe spominkov, pozdrava maskot Kopra, tipičnih istrskih izdelkov in jedi, je posebej ob tej priložnosti organizirala tudi prireditev Predstavitev  krajevnih skupnosti, ki je najbolj ponazorila utrip življenja, ponudbo in dejavnosti  številnih krajevnih skupnosti v Mestni občini Koper. Obiskovalce je na Potniškem terminalu pričakala kočija z lipicanci, ves dan pa sta na voljo dva brezplačna vlakca.  Ob slovesu bo številnim gostom z ladje zaigral tudi Pihalni orkester Koper. 

Sicer pa v letošnjem letu v Kopru pričakujemo skupaj 80 ladij za križarjenje z več kot 120.000 potniki. Enako kot prejšnjo sezono nas bo redno obiskovala ladje Arion, saj je Koper  njeno  domače pristanišče (home port). Vsak drugi ponedeljek  v Koper pripluje  ladja Thomson Spirit, Ladjo Seaborn Spirit, ki je namenjena najzahtevnejšim gostom,  pa bomo v Kopru privezali 16- krat.  Julija pričakujejo tudi povsem novo ladjo Costa Favolosa ladjarja Costa Crociere s skoraj 4000 potniki, ki se bo drugi dan svoje promocijske vožnje ustavila v Kopru.  Letošnjo sezono obiskov potniških ladij bomo sklenili v začetku decembra.