Današnji obisk ministra je bil delovne narave. Ob tej priložnosti je predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast ministru predstavil delovanje in organizacijo pristanišča ter rezultate družbe ob polletju. Letos v Luki Koper dosegajo odlične rezultate na vseh segmentih, temu sledijo tudi finančni kazalci. »Z ministrom sva odprla številna vprašanja in prevetrila vse ključne izzive, s katerimi se v Luki Koper soočamo. V luči tega smo ga seznanili z večjimi zaključenimi naložbami kot tudi naložbami, ki jih trenutno izvajamo in načrtujemo v prihodnjih letih,« je izpostavil Napast.

Pri številnih projektih si želijo razumevanja in podpore države, zlasti pri naložbah v posodobitev železniške infrastrukture v pristanišču in izven njega, pri cestnih povezavah in drugih projektih, ki Luko Koper povezujejo z državo in ministrstvom ter pomembno vplivajo na nadaljnji razvoj in poslovanje.

»Veseli me, da je uprava dejansko ukrepala in se že pred krizo dobro pripravila na trenutne razmere ter da uspešno obvladuje tveganja in je pripravljena na prihodnje izzive,« je ob prvem obisku pristanišča dejal minister. Prepričan je, da je Luka Koper za državo strateškega pomena in sodi med kritično infrastrukturo tako v energetskem, logističnem kot poslovnem pogledu. V Luki Koper se združuje celoten svet. V luči energetske porabe sta se s predsednikom Napastom strinjala, da kljub veliki porabi možnosti za prihranke ali omejitve ni veliko. »Še zlasti zato, ker ima podjetje pred sabo res velikopotezne načrte. Zato je država tista, ki mora na vse možne načine poskrbeti, da jih podpre,« je zaključil Kumer.