Danes, 24. julija smo na novinarski konferenci javnosti predstavili novo pridobitev Službe za varovanje morja, nov specialni čoln »Galeb«.

Dolg je 14 m (skupaj s krili za čiščenje morske gladine), trup meri 10 m v dolžino in 3 m v širino. Največji razpon kril je 8,5 m, na tej širini lahko »pometa« morje in pobere z njega do 6 m3 plavajoče nesnage.

Ekološka flota Luke Koper zdaj obsega tri plovila. »Kormorana«, prvo lastno ekološko plovilo, specialni čoln za sanacijo onesnaženj manjšega obsega, je Služba dobila v oktobru leta 2007. »Barbara« je posebno opremljen hiter patruljni delovni čoln dolžine 10,6 m, proizvajalca Omnia Nautica. Razvije hitrost do 40 vozlov, njegova oprema pa je povsem prilagojena potrebam izvajanja službe varovanja morja.

Na današnji tiskovni konferenci je sodelovala uprava družbe in Jure Barovič, ki je v Luki Koper, d.d. odgovoren za področje varovanja morja.
Ob tej priložnosti je predsednik uprave Gregor Veselko dejal: »V zadnjih letih smo naredili kar nekaj korakov v smeri varovanja okolja. Še najbolj smo lahko ponosni na dosežke na področju varovanja morja. Po koncesijski pogodbi smo namreč dolžni skrbeti za luški akvatorij. Prej smo si pomagali z zunanjimi izvajalci, danes pa smo s tremi ekološkimi plovili povsem samozadostni.«

Na tiskovni konferenci smo gostili tudi dr. Jožeta Štirna, mednarodno priznanega strokovnjaka za biologijo morja, ki je javnosti predstavil projekt »Vpliv delovanja Luke Koper na onesnaževanje in druge okoljske probleme v koprskem zalivu ter predlog strategije in ukrepov za izboljšanje razmer ter trajno varstvo njegovega okolja«, ki ga izvaja že od leta 2005.