Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar je danes z direktorjem irske družbe Liebherr Container Cranes Ltd. Patom O’Learyjem podpisal pogodbo za nakup dveh Postpanamax dvigal, namestili pa jih bomo na podaljšanem delu obale prvega pomola. Družba Liebherr ima na tem področju bogate izkušnje in dobre reference, saj je v zadnjih desetih letih dobavila več kot 120 kontejnerskih dvigal za pristanišča po celem svetu.


Postpanamax dvigala so sodobna kontejnerska dvigala z 51 metrskim dosegom roke, kar pomeni, da lahko z njimi pretovarjamo ladje, ki v širino merijo 18 kontejnerjev. Ali povedano drugače, z novima dvigaloma bomo lahko v Luki Koper pretovarjali večje ladje, ki na krovu peljejo do 8000 TEU (kontejnerske enote). Do zdaj smo lahko sprejeli ladje z največ 4500 TEU.


Pogoj za to pa je podaljšanje prvega pomola. Prav danes je postala pravnomočna izbira izvajalca za izgradnjo podaljška. To je podjetje CM Celje, ki bo z gradnjo 146 metrov dolge in 34 metrov široke nove obale začelo že prihodnji teden. Prvih 50 metrov bo nared do junija, preostanek pa do konca leta. V tretji fazi pa bomo zgradili še zaledne skladiščne površine. Celotna investicija, ki naj bi jo zaključili v 22 mesecih, je vredna 50 MEUR (brez nakupa Postpanamax dvigal). Omogočila pa bo podvojitev pretovora kontejnerjev, se pravi z današnjih 300 000 na 600 000 TEU. Z izgradnjo tretjega pomola in skladno z dolgoročnimi načrti Luke Koper, pa se bo pretovor kontejnerjev povečal na milijon TEU. Izračuni temeljijo na sedanjih trendih, ki kažejo, da se bo do leta 2010 na območju Evrope promet s kontejnerji povečal za več kot  sto odstotkov in bo dosegel  približno 100 milijonov TEU. Severno evropska pristanišča so že sedaj zasičena, zato bodo polovico prometa prevzele luke v južni Evropi oziroma Sredozemlju, pomemben delež pa bo odpadel prav na Jadran. Zato mnoga jadranska pristanišča načrtujejo in tudi že izvajajo širitev in posodabljanje svojih zmogljivosti za pretovor kontejnerjev.