15. maja 2014 bo v Bruslju potekala zaključna konferenca projekta Greencranes, ki ga Evropska unija sofinancira v višini 50% preko programa TEN-T.
Projekt, ki ga je uspešno vodila fundacija Valenciaport od njegovega začetka avgusta 2012, se je osredotočal v iskanje alternativnih tehničnih rešitev, ki bi omogočale zmanjšanje porabe energentov ter tako zmanjševanje izpustov emisij kontejnerskih terminalov terminalih v Evropski uniji.

Zaključno konferenco bodo otvorili Helmut Morsi, namestnik vodje DG MOVE B1 pri Evropski komisiji, Vicente del Río, generalni direktor fundacije Valenciaport in José Andrés Giménez, ravno tako iz fundacije Valenciaport, ki je vodil tehnične aktivnosti projekta. Konferenca je sicer priložnost, da se predstavijo najpomembnejši rezultati projekta. Med temi so prototip terminalskega vlačilca, ki ga poganja utekočinjen zemeljski plin in ki dokazuje uporabnost te vrste goriva tudi v pristaniškem sektorju, pa tudi pilotna rešitev za spremljanje porabe energentov na kontejnerskem terminalu, ki je bila zasnovana in testirana v koprskem pristanišču. Rezultate projekta bodo predstavili Vicent Lladó (Konecranes), Francisco Blanquer (Noatum), Boštjan Pavlič (Luka Koper), Francesco Papucci (Pristaniška uprava Livorno) in Andrea Papini (Percro in Global Service). Med moderatorji je tudi Stane Merse, vodja Centra za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan.

Na dogodku bo možno slišati še o poteku ostalih evropskih projektov s področja energetske učinkovitosti, to so GreenEfforts (7. Okvirni program), Greenberth (MED program) in COSTA (TEN-T) ter primeri programa Climate – KIC .

Program konference lahko najdete na spletni strani projekta http://www.greencranes.eu/index-3.html  

Partnerji projekta GREENCRANES so Valenciaport Foundation (koordinator), Pristaniška uprava of Valencia, Noatum, Konecranes Španija, ABB Španija, Luka Koper in italijansko Ministrstvo za infrastrukturo in transport (zanj so aktivnosti izvajale Pristaniška uprava Livorno, RINA S.p.A., Global Service S.r.l. in Scuola superiore Sant’Anna.