Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes sta se skupaj s sodelavci danes srečala na operativnem sestanku na železniški postaji v Postojni. Ugotovila sta, da železniška povezava med Ljubljano in Koprom, ki so jo vzpostavili sinoči, normalno funkcionira, kar pomeni, da bomo lahko uresničili zastavljen plan odpreme vlakovnih kompozicij, torej 25 vlakov v prihodu in ravno toliko v izhodu iz pristanišča. Enako število vlakov planirajo Slovenske železnice tudi v prihodnjih dneh. Prednost imajo tisti vlaki, ki so pomembni za slovensko gospodarstvo.
"V Luki Koper ocenjujemo, da v kolikor ne bo drugih neprijetnih presenečenj, bomo nastale zamude uspeli nadoknaditi v naslednjih 14 dneh", je poudaril predsednik uprave Gašpar Mišič.
Poleg povezave med Koprom in Ljubljano uporabljajo SŽ tudi Pontebansko progo preko Italije, med tem ko se v Avstriji še vedno srečujejo s težavami na tirih, predvsem na mejnih prehodih Jesenice in Špilj. Predstavniki SŽ so avstrijskim kolegom že ponudili pomoč pri sprostitvi prometa po tirih. Odločili so se tudi, da do konca februarja ne bodo izvajali že predvidenih zapor prometa med vikendi na progi Pragersko – Hodoš, ki so bile predvidene od 15.2. naprej.
Ob robu sestanka se je generalni direktor SŽ Dušan Mes odločil, da bo prav tako pristopil k humanitarni akciji predsednika uprave Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča, ki je se je odločil svojo mesečno plačo darovati za pomoč družinam, ki so utrpele škodo v naravni katastrofi ter gasilcem in drugim reševalnim službam, ki sodelujejo v reševalnih akcijah. Poleg Mesa sta se pobudi že prej pridružila tudi član uprave Luke Koper Matjaž Stare in koprski župan Boris Popovič. "Kdor hitro da, dvakrat da, zato pozivam vse slovenske menedžerje in politične funkcionarje, da se pridružijo tej humanitarni gesti", je še pojasnil Gašpar Mišič.