Med 8. in 10. junijem se v Shanghaju odvija eden večjih logističnih sejmov v Aziji, na katerem se predstavlja preko 430 razstavljavcev iz 46 držav. Prvič se je na tovrstnem mednarodnem dogodku s svojo sejemsko stojnico predstavilo Združenje severnojadranskih pristanišč, ki združuje pristanišča Ravenna, Benetke, Trst in Koper.
 
Severnojadranska pristanišča sodelujejo pri promociji teritorija in razvoju pomorskih dejavnosti in logistike preko severnega Jadrana zato je sejem na azijskem tržišču idealna priložnost za predstavitev prednosti t.i. južne transportne poti. Poglavitna usmeritev združenja ostaja močnejši in odločnejši nastop na mednarodnih tržiščih z namenom, da se severni Jadran uveljavi kot evropska logistična platforma za transporte v srednjo in srednjevzhodno Evropo.
 
Dr. Gregor Veselko, trenutni predsednik združenja, je na predstavitvi poslovnim partnerjem poudaril naraščajoč pomen južne transportne poti, kar dokazujejo večje količine pretovorjenega blaga, predvsem kontejnerjev. Kot pozitiven premik je označil odločitev dveh svetovnih ladjarjev (danski Maersk in francoski CMA-CGM), da v lanskem letu vzpostavijo direktno kontejnersko linijo med azijskimi pristanišči in Jadranom. Maggie Hai Lei Wang, predstavnica Maersk China, je ob tem dodala, da se je uvedba linije izkazala kot pravilen odgovor na lansko naraščajočo gospodarsko krizo, saj jadranska transportna pot predstavlja hitrejšo in cenejšo alternativo. Že konec junija pa v Kopru pričakujemo prvo kontejnersko ladjo, ki deluje v sklopu nove povezave Adriatic Express. Linija združuje štiri ladjarje, ki bodo z osmimi ladjami povezovali Azijo s pristanišči Koper, Trst, Rijeka in Benetke.