Udeležba je več kot zadovoljila pričakovanja, saj smo v češki prestolnici prvič organizirali tako velik dogodek, na katerem so bila prisotna tudi nekatera logistična podjetja iz Slovenije. Češki trg sicer predstavlja le 3 % letnega pretovora Luke Koper, vendar predvsem v zadnjem letu beležimo skokovito rast, predvsem pri kontejnerjih in avtomobilih.

»Vaša številčna udeležba danes je dokaz, da se tudi sami zavedate vse večjega pomena južne transportne poti skozi Slovenijo. Zavedate se, da je v življenju, še bolj pa v poslu, zelo pomembno imeti alternative. Mi vam ponujamo še več. Želimo biti vaša prva izbira,« je v svojem nagovoru izpostavil predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić.

Češka leži na Jadransko-Baltskem koridorju, ki bo s strani Evropske unije v naslednjih letih deležen največjih investicij v prometno infrastrukturo. Češki trg geografsko gravitira tako na južne kot na severnoevropske luke. Trenutno interesno območje Luke Koper je pretežno Moravska regija (večinoma os Brno-Ostrava), sicer pa si prizadevamo, da bi poslovne vezi razširili na območje cele države. Koprsko pristanišče je  za češke partnerje namreč zanimivo predvsem z vidika blagovne menjave z Daljnim vzhodom, saj predstavlja najkrajšo morsko pot iz Azije v Srednjo Evropo.