Dogodek je v koprskem gledališču je povezovala Vesna Humar, novinarka Primorskih novic in tudi urednica in avtorica zbornika. Njena sogovornika sta bila Boris Šuligoj, novinar časnika Delo, ki že desetletja spremlja in poroča o dogajanjih v Luki Koper, ter Rok Svetek, predsednik združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije ter človek z bogatimi izkušnjami na področju logistike.

Jubilejna publikacija ne predstavlja le zgodovine koprskega pristanišča in družbe Luka Koper, ampak vpleta zgodbe o ljudeh, ki so živeli s koprskim pristaniščem, družbene, ekonomske  in okoljske poglede uglednih strokovnjakov. K nastanku zbornika so pripomogli zgodovinar Borut Klabjan, ladijski inženir Franco Cossutta,  profesor Livij Jakomin, ekonomist Bogomir Kovač, biolog Robert Turk, pomorski agent Zlatan Čok, predsednik tržaške pristaniške uprave Zeno d’Agostino, nekdanji direktor Luke Koper Bruno Korelič ter novinarja Drago Mislej – Mef in Jure Tepina, sicer vnuk prvega direktorja Luke Koper Danila Petrinje. Avtorica zbornika Vesna Humar pravi, da ne bi mogla izpostaviti samo enega pričevanja: »Dotaknile so se me zgodbe preprostih ljudi. Tistih, ki so dovažali material za gradnjo luke z volovskimi vpregami, ki so krotili težke tovornjake po ovinkih pod Črnim Kalom, ljudi, ki so v luških skladiščih prvič videli banano ali pomarančo ali se tja pripeljali po svoj prvi pralni stroj. Čustva izobraženih, razgledanih, uspešnih ljudi, ki so svoje izkušnje več kot dobro unovčili v tujini, a so se iz nekega čudnega razlog vedno znova vračali k svojemu, matičnemu pristanišču. Trditev, da so ljudje največje bogastvo koprskega pristanišča, še zdaleč ni le floskula

Zbornik je napisan v slovenščini in angleščini in ni v prosti prodaji. Luka Koper ga bo s ponosom podarjala svojim poslovnim partnerjem in vsem deležnikom, s katerimi že 60 let tlakuje pot do vrha najuspešnejših pristanišč v Evropi.