Nagrada »Sejalec« je priznanje, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija za ustvarjalne in inovativne turistične dosežke. Letošnje najvišje tovrstno priznanje »Zlati sejalec 2007« je bilo dodeljeno Konzorciju za potniški terminal Koper.
Strokovna komisija, ki je izbirala med 20 kandidati za to priznanje, je svojo odločitev utemeljila takole: »Konzorcij za potniški terminal Koper je rezultat dobre uigranosti različnih javnih in zasebnih organizacij, katerih prispevek je bil potreben, da je Slovenija bogatejša za zanjo resnično nov turistični produkt in poznana novemu segmentu svetovne turistične populacije. Potniško pristanišče Koper odpira vrata turistom, ki jim je lahko zanimivo prav vse, kar se v turistični Sloveniji skriva za dobrimi 40 kilometri obale. … S to nagrajeno novostjo bo vsa Slovenija deležna še več radovednih turistov, ki si jo bodo želeli ogledati podolgem in počez.«
Konzorcij za potniški terminal Koper so decembra 2003 ustanovile Mestna občina Koper, Luka Koper d.d., Istrabenz d.d. ter Območna zbornica Koper, da bi razvili pomorski potniški promet z ladjami za turistična križarjenja. Že aprila leta 2005  je v koprsko pristanišče priplula prva večja potniška ladja Minerva, tej pa je sledilo vse več novih. V letih 2006 in 2007 pa se je koprski potniški terminal že močno uveljavil kot destinacija in tudi kot točka vkrcanja za velike potniške ladje, ki križarijo po Sredozemlju. V letošnjem letu je tako v Koper prišlo blizu 25.000 turistov, večina od teh pa je na enodnevnih izletih spoznavala tudi turistične znamenitosti v notranjosti Slovenije.
Rezultate razpisa »Sejalec 2007« so razglasili na 10. slovenskem turističnem forumu  7. decembra v Rogaški Slatini. V imenu Potniškega terminala Koper je plaketo s priznanjem prevzel namestnik predsednika uprave družbe Luka Koper, d.d. mag. Aldo Babič.


Slika od leve proti desni: mag. Dimitrij Piciga, direktor STO, mag, Aldo Babič, namestnik predsednika uprave družbe Luka Koper, d.d., mag. Marjan Hribar, direktor Direktorata za turizem