Žled in led, ki sta koprsko pristanišče za nekaj dni odrezala od slovenskega in evropskega železniškega omrežja, nista ustavila komercialnih aktivnosti Luke Koper. V minulih dneh sta družbo obiskala veleposlanika dveh držav, ki predstavljata velik razvojni in komercialni potencial za Luko Koper.
V ponedeljek je naše pristanišče obiskal novi veleposlanik kraljevine Nizozemske, nj. eks. Pietr Langenberg. S predsednikom uprave Gašparjem Gašparjem Mišičem sta se pogovarjala o trenutnem stanju v pristaniški dejavnosti, transportu in logistiki nasploh ter o možnostih nadaljnjega sodelovanja med Luko Koper in nizozemskimi pristanišči ter drugimi podjetji iz branže. Veleposlanik je izrazil interes, da bi nizozemska podjetja sodelovala na bodočih javnih razpisih za dela v pristanišču (podaljševanje pomolov, poglabljanje), saj imajo na tem področju veliko izkušenj. Ne nazadnje je nizozemsko pristanišče Rotterdam največje tovorno pristanišče v Evropi. Luka Koper in Rotterdamsko pristanišče imata sicer že utečene odnose, predvsem na področju poslovnih odnosov, izobraževanja in izmenjavi dobrih praks. V letu 2013 smo za nizozemski trg pretovorili večinoma hitro pokvarljivo blago, predvsem sadje in zelenjavo iz Izraela ter cvetje za borzo cvetja v Amsterdamu. V izvozni smeri pa so iz Nizozemske prispele žive živali namenjene državam severno vzhodne Afrike. Skupno je pretovor v letu 2013 znašal 81.000 ton.

V sredo pa je predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič sprejel veleposlanico Turčije v Ljubljani, nj. eks. Serro Kaleli. Turčija je za Koper eno od najpomembnejših trgov, iz katere prihajajo blagovne skupine za večino naših terminalov. V lanskem letu smo za Turčijo pretovorili preko 800.000 ton blaga, več kot 200.000 avtomobilov in 22.000 kontejnerskih enot. Nedavno so Luko Koper obiskali tudi predstavniki turškega proizvajalca bele tehnike Beko, s katerimi smo se pogovarjali o možnostih, da bi Koper postal vstopna točka v Evropo za izdelke in proizvode te družbe.
Turčija nudi ogromne tržne potenciale za koprsko pristanišče, saj še vedno veliko blaga med Evropo in Turčijo potuje po cesti, zato si bomo v sodelovanju s turškimi partnerji prizadevali, da bi to blago preusmerili na morsko transportno pot.  


Predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič z nizozemskim veleposlanikom Pietrom Langenbergom 


Predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič s turško veleposlanico Serro Kaleli