Danes smo v Luki Koper gostili močno delegacijo avstrijskih gospodarstvenikov, eno največjih v zadnjih letih, ki se v teh dneh mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Sestavljena je iz več kot 40 predstavnikov mednarodno uspešnih avstrijskih podjetij. Obisk je organizirala Avstrijska gospodarska zbornica Advantage Austria z namenom utrjevanja in pospeševanja gospodarskega sodelovanja med državama, predvsem na področju logistike in infrastrukture.

Luka Koper je že od leta 2010 najpomembnejše pristanišče za Avstrijo, prav tako pa je Avstrija že od samega začetka naš največji in najpomembnejši trg. To je na današnjem srečanju poudaril tudi predsednik uprave Dragomir Matić: »Veseli me, da vas gostimo ravno danes, le dan po rojstnem dnevu Luke Koper. Letos praznujemo 60. obletnico in pomemben del naše zgodbe o uspehu ste nam nedvomno pomagali pisati tudi številni avstrijski partnerji«. To je potrdil tudi predsednik Avstrijske gospodarske zbornice Christoph Leitl, ki je hkrati izpostavil odlično geografsko lego koprskega pristanišča in poudaril pomen nadaljnjega razvoja Luke Koper, ki bo predvsem odvisen od izgradnje drugega tira.

Od skupnih 22 milijonov ton, ki smo jih lani pretovorili v Kopru, je bilo avstrijskega blaga skoraj tretjina . Pretovarjamo ga na vseh terminalih, glede na blagovne skupine pa prednjačijo železova ruda, papir les, premog in raznovrstno blago, ki potuje v kontejnerjih. Teh je bilo v lanskem letu 195.000. Na današnjem srečanju smo gostom predstavili tudi investicije, ki nas čakajo v naslednjih letih predvsem na kontejnerskem in avtomobilskem terminalu.    

Dvodnevni obisk se bo danes popoldan zaključil z avstrijsko-slovenskim poslovnim forumom in bilateralnimi srečanji med avstrijskimi ter slovenskimi poslovneži in predstavniki institucij. Predvideno je tudi srečanje s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom ter ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem.