Ob robu Strateškega Foruma na Bledu nas je v nedeljo, 31. avgusta obiskal češki predsednik vlade Mirek Topolanek. Sprejela sta ga predsednik uprave Luke Koper Robert Časar in njegov namestnik Aldo Babič. Češki trg je namreč za Luko Koper eno pomembnejših tržišč, z velikimi potenciali za razvoj in posledično povečevanjem pretovora.
 
V lanskem letu smo za poslovne partnerje na Češkem pretovorili okoli 200 tisoč ton blaga. Največ jeklenih proizvodov, ki so namenjeni predvsem avtomobilski industriji. Pomemben delež ima tudi pretovor osebnih vozil, ki je v hitrem porastu, saj preko koprskega pristanišča poteka izvoz avtomobilov znamke Škoda za trge Sredozemlja in severne Afrike. Omeniti velja tudi novo tovarno avtomobilov Hyundai v čeških Novošicah, ki bo ta segment tovora v prihodnje še pospešila. S tem pa je povezan tudi pretovor zabojnikov, saj sestavni deli za avtomobilsko industrijo potujejo v zabojnikih prav preko Kopra.
 
Predsednik češke vlade Topolanek je pokazal veliko zanimanja za naše infrastrukturne projekte, kot so gradnja tretjega pomola, podaljševanje ostalih dveh in gradnja garažne hiše. Češka namreč veliko uvaža preko severno – evropskih luk, vendar so te precej zasičene s tovorom. Poleg tega je severno – jadranski bazen s Češko dobro železniško in cestno povezan. Glede na naše ambiciozne načrte, ki v naslednjih petih letih predvidevajo vložek v višini 500 milijonov evrov v pristaniško infrastrutkuro, je češkega premiera zanimala tudi možnost čeških investicij v koprsko pristanišče. Predsednik uprave Luke Koper Časar mu je odgovoril, da so strateške investicije, predvsem iz zalednih tržišč, zanimive in dobrodošle, še posebej take, ki lahko zagotovijo rast pretovora.