Gre za 12 držav srednje Evrope, ki jih povezujejo Jadransko, Baltsko in Črno morje. Pobuda, ki je nastala leta 2015, močno podpirajo tudi Združene države Amerike.

Ob robu srečanja v Ljubljani je potekal tudi poslovnem forum, ki se ga je udeležilo več kot 600 predstavnikov podjetij iz regije in širše. Na forumu se je predstavilo tudi 17 projektov, ki so jih države članice pobude uvrstile v ožji krog in ki bodo potemtakem deležni tudi finančne podpore. Gre za projekte s področja prometa, energetike, digitalizacije in inovacij. Med predstavljenimi projekti je tudi pet slovenskih, med temi tudi projekt izgradnje drugega tira Koper – Divača. Luka Koper je v pobudi prepoznala priložnost za promocijo koprskega pristanišča kot osrednjega pristanišča za države srednje Evrope, ki nimajo neposrednega stika z morjem. Zato je prevzela generalno pokroviteljstvo poslovnega foruma.

Eden od panelov v okviru poslovnega foruma je bil posvečen transportu. Osrednja sogovornica je bila evropska komisarka Violeta Bulc, ki je povzela vse aktivnosti in odločitve Evropske komisije na področju transporta v iztekajočem se mandatu. Državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo je predstavila stanje na projektu izgradnje drugega tira, načrte države na področju modernizacije železniškega omrežja ter ostale večje projekte s področja prometa. Na panelu so sodelovali še češki prometni minister Vladimir Kremlika, poljski infrastrukturni minister Rafal Weber ter pomočnik sekretarja za letalstvo in mednarodne zadeve na ameriškem ministrstvu za promet Joel Szabat. Panogo pa sta na panelu zastopala direktor družbe Deutsche Bahn za Vzhodno Evropo Vincent van Houten in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel. Oba sta izpostavila pomen varne in učinkovite prometne infrastrukture. Zadel se je dotaknil tudi projekta drugi tir in izpostavil njegov pomen za razvoj koprskega pristanišča.

Države članice Pobude treh morij so v Ljubljani sprejele odločitev, da ustanovijo poseben sklad, ki bo pomagal k hitrejši izvedbi izbranih razvojnih projektov. Tudi zaradi tega so se dogodka udeležili predstavniki razvojnih bank in mednarodnih finančnih institucij ter Evropske komisije, saj naj bi sklad predstavljal dopolnilo evropskim strukturnim skladom.