Gre za skoraj 72.000 ton soje, ki prihaja iz Južne Amerike in je namenjena trgom Madžarske, Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Slovaške. Lastnik tovora je italijansko podjetje Nidera, ki je največja stranka terminala za sipke tovore na področju soje. Špediter pa je koprsko podjetje S.A.GE.M. 

»V Sloveniji smo uspeli, z večletnim dobrim sodelovanjem z Luko Koper doseči take količine, ki nam z vidika učinkovitosti in konkurenčnosti cen zagotavljajo ekonomijo obsega. Želimo si nadaljnje rasti, ki pa bo odvisna predvsem od tega, ali nam bo uspelo vsem skupaj blagovne tokove soje, ki so še vedno zelo močni preko severno evropskih luk, preusmeriti v Koper«, je optimističen operativni direktor Nidere Marcello Carlomagno. Podjetje Nidera je v Jadranu prisotno v pristaniščih Ravenna, Benetke, Koper in v manjšem delu tudi v Reki. Med tem ko preko Ravenne in Benetk pokrivajo predvsem italijanski trg, je Koper zanje vstopna točka na trge srednje in vzhodne Evrope. Po količinah je Koper trenutno na drugem mestu, glede na pričakovano rast pretovora pa bo morda že konec leta prevzel primat Ravenni, je prepričan Carlomagno. 

»V kolikor želimo na področju soje še naprej rasti, moramo investirati v nove kapacitete. Potrebujemo dvigala in opremo, ki bodo sposobna hitreje pretovarjati ladjo. Vendar tudi dodatne skladiščne kapacitete. V Luki Koper imamo na tem področju že pripravljene konkretne rešitve«, je na sprejemu gostov iz Italije poudaril predsednik uprave Dragomir Matić

Na terminalu sipki tovori v Luki Koper vsako leto pretovorimo v povprečju okoli 560 tisoč ton soje. V lanskem letu je bila rast izjemna, saj smo pretovorili več kot 600 tisoč ton.