Zapri iskalnik

Vodnik za tovornjake

Sistem najave kamionov (VBS)

Sistem Najav kamionov – VBS (Vehicle Booking System) je spletna platforma za najavo vstopa kamiona, pregled stanja tovora in plana najave, pregled obiskov kamionov v Luki Koper, pregled veljavnosti letnih dovolilnic za vstop v Luko Koper ter urejanje podatkov organizacije, ki najavlja vstope kamionov v Luko Koper.

Za delo z VBS potrebujete dostop do interneta, računalnik, tablico ali pameten telefon ter podatke za prijavo (uporabniško ime in geslo ali številko dovolilnice ter PIN ali številko najave ter datum najave). 

Za prijavo z uporabniškim imenom in geslom je potrebno odpreti šifro podjetja. Agenti in špediterji to storite s posredovanjem zahteve na najava.kamionov@luka-kp.si oziroma z izpolnitvijo vloge na spletni strani, medtem ko prevozniki to storite z izpolnitvijo Vloge za izdajo dovolilnice. Po izvedeni obdelavi vloge boste prejeli podatke za prijavo. 

V kolikor ste že uporabnik sistema VBS Luke Koper se s svojim uporabniškim imenom in geslom prijavite na sledečem naslovu: https://vbs.luka-kp.si

Pogoji za vstop v pristanišče:

 1. potrjen termin najave vstopa
 2. prihod v dogovorjenem terminu
 3. veljavna dovolilnica voznika (letna ali enkratna)
 4. plačilo cestne pristojbine – predplačniški ali enkratni nakup

Uporabniška navodila za uporabo sistema Najav kamionov – VBS so na voljo v spodnjih video-navodilih in pripetih datotekah ter v samem sistemu VBS. Za tehnično pomoč lahko pokličete na telefonsko številko +386 (0)80 1316 ali pišete na elektronski naslov pomoc.actual@actual-it.si. Vsa vsebinska vprašanja pa lahko naslovite na najava.kamionov@luka-kp.si.

Novo!

Sprememba navodil za uporabo VBS za kontejnerski terminal po uvedbi sistema EdiCenter2. Izdelavo VBS najave si oglejte na spodnjem videu:

Vstop tovornjakov na območje pristanišča

 • Za vstop na območje koprskega pristanišča je potrebno za vsak tovornjak plačati cestno pristojbino in urediti zahtevano dokumentacijo.
 • V času, ki je potreben za urejanje dokumentacije, vozniki parkirajo tovornjake na kamionskem terminalu, ki se nahaja pred vhodom v koprsko pristanišče. Tu poravnajo znesek cestne pristojbine za vhod v pristanišče in parkirnino za čas zadrževanja na terminalu.
 • Izjema so tovornjaki z živino, ki račun za cestnino, čiščenje, pranje in dezinfekcijo vozila poravnajo na vhodu v pristanišče neposredno pred vstopom.

Promet na območju pristanišča

 • Na luškem območju je za tovornjake dovoljen promet le po označenih transportnih poteh.
 • Prepovedana je vožnja in zadrževanje tovornjakov na delovnih površinah in dostopnih poteh. Izjema so tovornjaki, ki imajo dovoljenje neposrednega vodje delovnega procesa za tovornjake, in tovornjaki, ki jih delavci Luke Koper uporabljajo pri svojem delu.
 • Tovorna vozila, ki v luko pripeljejo tovor, lahko na področje prostocarinske cone (PCC) vstopijo tik pred razkladanjem in le z nalogom za razkladanje ter plačano cestno pristojbino. Po opravljenem razkladanju morajo tovornjaki nemudoma zapustiti področje PCC.
 • Tovorna vozila, ki v pristanišče pridejo po tovor, lahko na področje PCC vstopijo tik pred nakladanjem in le z nalogom za nakladanje ter plačano cestno pristojbino.
 • Vozniki so se dolžni ravnati po prometnih predpisih, ki jih narekuje prometna signalizacija in po navodilih delavcev službe varovanja.
 • Parkiranje tovornjakov je dovoljeno le na za to določenih in označenih mestih.
 • Tovornjak, ki je parkiran v nasprotju s pravili, se iz PCC odstrani na stroške lastnika.

Vhod G1 (Koper)

1) Urnik vhoda: 24/7

2) Na vhodu je omogočen vstop in izstop tovornjakov za avtomobile, generalne, razsute in hlajene tovore.

3) Ob vhodu deluje carinsko pregledno mesto, ki je namenjeno postopkom v zvezi z ne skupnostnim blagom.

Vhod G2 (Sermin)

1) Urnik Vhoda 2 – Sermin:

 • ponedeljek – petek: od 06:00 do 22:00,
 • sobota: od 06:00 do 15:00.

2) Na Vhodu 2 – Sermin je odslej omogočen vstop in izstop tovornjakov za vse blagovne skupine na drugem pomolu, vključno za kontejnerje in avtomobile.

3)  Ob vhodu deluje carinsko pregledno mesto, ki je namenjeno postopkom v zvezi z neskupnostnim blagom.

Vhod G3 (Bertoki)

1) Urnik Vhoda 3 – Bertoki:

 • ponedeljek – petek: od 06:00 do 22:00,
 • sobota: od 06:00 do 15:00.

2) Na Vhodu 3 – Bertoki je omogočen vstop in izstop tovornjakov za kontejnerje.

3) Ob vhodu deluje carinsko pregledno mesto, ki je namenjeno postopkom v zvezi z neskupnostnim blagom.

Vloga za kreiranje novega uporabnika VBS